10 April 2010

Laksa Johor



BAHAN-BAHAN:
500gm spageti | direbus
½ biji lobak merah | disagat untuk hiasan
½ biji timun | dihiris nipis
3 batang kacang panjang | dipotong kecil
50gm taugeh
3 biji limau kasturi


BAHAN KUAH:
15 biji bawang merah
1 labu bawang putih
1kg ikan kembung | direbus dan dikisar
isinya, ambil air rebusannya
125gm rempah kari daging
1 biji kelapa | diambil santannya
1 tangkai daun kesum
2 kuntum bunga kantan
Garam secukup rasa

CARA MEMASAK:
1. Panaskan minyak dan tumiskan bahan kisar hingga naik baunya.
2. Masukkan rempah kari yang dibancuh dengan sedikit air dan biarkan hingga garing.
3. Kemudian masukkan isi ikan kisar bersama air rebusan. Kacau rata.
4. Setelah itu masukkan pula daun kesum, bunga kantan yang telah dihiris.
5. Akhir sekali, masukkan santan dan biarkan mendidih seketika.
6. Hidangkan bersama spageti dan juga bahan hiasan lain.

Tiada ulasan:

Catat Ulasan